Δέκα συν ένας λόγοι για να στηρίξουμε το Βασικό Εισόδημα

υπογραφές5-11-20131 ) Το βασικό εισόδημα θα μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε το πώς και γιατί δουλεύουμε.
Θα μας επιτρέψει να εκπαιδευόμαστε σωστά , να επιλέγουμε πραγματικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας και παράλληλα να ζούμε με ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι θα έχουμε αρκετά χρήματα για να διατηρήσουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Επομένως θα βοηθήσει τον καθένα μας να αποφασίσει τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει και άρα να επιλέξει την εργασία που τον γεμίζει.
Τι σημαίνει αυτό?
Ότι θα σπουδάζουμε αυτό που επιθυμούμε-Θα εργαζόμαστε πάνω σε αυτό που σπουδάζουμε και αγαπούμε- Θα είμαστε ευτυχισμένοι και άρα  αποδοτικοί σε αυτό που κάνουμε.

2 ) Το βασικό εισόδημα θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας
Ο καθένας από εμάς έχοντας το άνευ όρων βασικό εισόδημα ως δίχτυ ασφαλείας , θα μπορεί να αμφισβητήσει τον εργοδότη του σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι οι συνθήκες εργασίας του είναι άδικες ή ταπεινωτικές.
Θα μπορεί να αμφισβητεί, να διεκδικεί , να αγωνίζεται στο χώρο εργασίας του γιατί δεν θα έχει στον βαθμό που έχει τώρα ανάγκη την οποιαδήποτε μορφή ανασφάλιστης και χωρίς τις σωστές προϋποθέσεις εργασία.
Κανένας από μας δεν θα κάνει οποιαδήποτε δουλεία του ποδαριού μόνο και μόνο για να επιβιώσει αφού τις βασικές του ανάγκες θα τις καλύπτει από το Βασικό Εισόδημα.

3 ) Το βασικό εισόδημα θα συρρικνώσει την γραφειοκρατία.
Επειδή το βασικό εισόδημα στηρίζεται σε ένα απλό μοντέλο φορολόγησης, όπου στηρίζεται στο ότι επιτέλους οι πλούσιοι μέσω φορολογίας θα επιστρέφουν στην κοινωνίας μέρος του πλούτου τους, θα μειώσει όλη τη γραφειοκρατία γύρω από το κράτος πρόνοιας καθιστώντας έτσι το σύστημα λιγότερο περίπλοκο και δαπανηρό και παράλληλα πιο δίκαιο.

4 ) Το βασικό εισόδημα θα μειώσει τη διαφθορά στο κράτος.
Ως προέκταση του ( 3 ) , η διαφθορά και η κάθε μορφή απάτης που προκύπτει από την είσπραξη διαφόρων επιδομάτων θα εξαφανιστεί ως δυνατότητα , διότι κανείς δεν θα χρειάζεται να διαπράξει απάτη για να πάρει το βασικό εισόδημα : θα χορηγείται σε όλους αυτόματα.

5 ) Το βασικό εισόδημα θα συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων.
Το βασικό εισόδημα είναι επίσης ένα μέσο για την κατανομή του πλούτου που παράγεται από την κοινωνία σε όλους τους ανθρώπους μειώνοντας έτσι τις αυξανόμενες ανισότητες σε όλο τον κόσμο.

6 ) Θα παρέχει μια πιο ασφαλή ζωή κι ένα ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας σε όλους τους ανθρώπους.
Τα περισσότερα υπάρχοντα επιδόματα που είναι εξαρτώμενα από το εισόδημα αποκλείουν άτομα λόγω της πολυπλοκότητάς τους και της γραφειοκρατίας από την οποία συνοδεύονται.
Είτε επειδή οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να τα διεκδικούν είτε επειδή δεν γνωρίζουν εάν πληρούν τις προϋποθέσεις, πολλοί από αυτούς που τα δικαιούνται δεν τα λαμβάνουν.
Με το βασικό εισόδημα , οι άνθρωποι που σήμερα αποκλείονται θα έχουν αυτόματα κατοχυρώσει το δικαίωμα τους σε ένα εφόρου ζωής εισόδημα.

7 ) Το βασικό εισόδημα θα συμβάλει σε λιγότερες ώρες εργασίας και στην καλύτερη κατανομή των θέσεων εργασίας.
Με ένα βασικό εισόδημα, οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, χωρίς να μειώνουν το εισόδημά τους . Έτσι θα είναι σε θέση να περνούν περισσότερο χρόνο κάνοντας άλλα πράγματα τα οποία επιθυμούν.
Θα μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια τους, να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, να δημιουργούν και να διασκεδάζουν.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο , αυτό θα προκαλέσει μια καλύτερη κατανομή των θέσεων εργασίας , επειδή οι άνθρωποι που θα μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, θα αυξήσουν τις ευκαιρίες απασχόλησης για εκείνους που σήμερα αποκλείονται τελείως από την αγορά εργασίας .
Παράλληλα όλοι μας θα είμαστε περισσότερο χαρούμενοι και δημιουργικοί και όχι σκλάβοι της εργασίας.

8 ) Το βασικό εισόδημα θα επιβραβεύσει την κοινωνική προσφορά.
Ένας τεράστιος αριθμός μη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων επί του παρόντος δεν αναγνωρίζονται ως οικονομικές συνεισφορές. Ωστόσο , η οικονομία μας βασίζεται όλο και περισσότερο σε αυτές τις ελεύθερες συμμετοχές.
Το βασικό εισόδημα θα αναγνωρίζει και θα επιβραβεύει αυτές τις δραστηριότητες.

9 ) Το βασικό εισόδημα θα ενισχύσει τη δημοκρατία μας.
Με ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας εγγυημένο για όλους τους πολίτες και λιγότερο χρόνο στην εργασία ή να ανησυχούμε για την εργασία θα γίνονται περισσότερες καινοτομίες στην πολιτική, στη κοινωνία , στην οικονομία και στην τεχνολογία.
Θα ενισχυθεί η συμμετοχή όλων μας στα κοινά και θα τονωθεί η έννοια της κοινωνική προσφοράς, πολύ απλά γιατί όλοι μας θα έχουμε περισσότερο χρόνο να προσφέρουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στο κοινωνικό σύνολο.

Βασικό εισόδημα + εργασία που επιλέγουμε + περισσότερος χρόνος για κοινωνική προσφορά και συμμετοχή στα κοινά.

10 )Το βασικό εισόδημα θα εξαλείψει την ακραία οικονομική φτώχεια
Επειδή ζούμε σε έναν κόσμο όπου έχουμε τα μέσα (τις ελπίδες, τη βούληση ) να σταματήσουμε κάθε είδους πόνο που βλέπουμε ως ένα δήθεν σταθερό χαρακτηριστικό του περιβάλλοντός μας .

 

Το Βασικό εισόδημα είναι ένας τρόπος για να ενωθούν τα μέσα και η βούληση.
Όταν η ελευθερία συναντά την δικαιοσύνη, τότε η κοινωνία που ζούμε είναι πιο ανθρώπινη.

Πηγήhttp://basicincome.org.uk/reasons-support-basic-income/