Σχετικά με εμάς

Μανιφέστο:

Υπογράψτε την έκκληση: www.basicincome2013.eu

 Yπεράνω κοινωνικών διαιρέσεων, ιδεολογιών, απασχόλησης, σχολών πολιτικής σκέψης και κομμάτων, εμείς, οι υπογράφοντες αυτή την έκκληση, θέλουμε να συμβάλουμε από σήμερα σε μια ρεαλιστική και εποικοδομητική αλλαγή της κοινωνίας: μια αλλαγή που αφορά το βασικό εισόδημα, το θεμελιώδες δικαίωμα όλων στη ζωή, χωρίς εξαιρέσεις.

Τι είναι το βασικό εισόδημα;

Η ιδέα υποστηρίζεται εδώ και πολύ καιρό από προσωπικότητες όλων των εθνικοτήτων, από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Είναι γνωστή με διάφορα ονόματα: βασικό εισόδημα, εισόδημα ύπαρξης, εισόδημα πολίτη, καθολικό εισόδημα, εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, μέρισμα καθολικού εισοδήματος κ.ο.κ.

Το βασικό εισόδημα δεν πρέπει να συγχέεται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και με άλλα επιδόματα που χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια. Το βασικό  εισόδημα παρέχεται χωρίς όρους και είναι αναφαίρετο. Επηρεάζει τους πάντες, φτωχούς ή πλούσιους. Αποδίδεται σε κάθε άτομο, από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του. Μπορεί να συνδυαστεί με εισοδήματα από άλλες πηγές (μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα από αυτοαπασχόληση κ.α.). Το παρεχόμενο ποσό είναι αρκετό για να εγγυηθεί σε όλους μια αξιοπρεπή ζωή – ό,τι κι αν συμβεί.

Το βασικό εισόδημα ως ανταμοιβή της ευρύτερης έννοιας της εργασίας

Ούτε η μισθωτή απασχόληση, ούτε τα εισοδήματα από ακίνητη περουσία ή κεφάλαιο, ούτε η βοήθεια των επιδομάτων πρόνοιας μπορούν να εγγυηθούν σήμερα το δικαίωμα ύπαρξης στον καθένα μας, όπως αυτό ορίζεται στο Άρθρο ΙΙΙ της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διαφαίνεται πλέον όλο και πιο καθαρά ότι, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης αυτοματοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, η πλήρης απασχόληση αποτελεί έναν στόχο που δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Παρόλ’ αυτά, η εργασία εξακολουθεί να παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Είναι απαραίτητο για τον καθένα από εμάς να μπορεί να εργάζεται για να φροντίζει τον εαυτό του και την οικογένειά του, να συμβάλει στην παραγωγή δημόσιων αγαθών (γνώσης, τεχνών, πολιτισμού, λογισμικών) και εν τέλει να συνδράμει στη διασφάλιση της ύπαρξης ενός βιώσιμου πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.

Το βασικό εισόδημα δεν αποτελεί ενθάρρυνση της αεργίας. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι θα επιτρέψει στον καθένα να συμμετέχει ελεύθερα και υπεύθυνα, στο μέτρο των δυνατοτήτων και των επιθυμιών του, σε εργασίες απαραίτητες για το κοινωνικό σύνολο και στην ανάπτυξη ενός φάσματος δραστηριοτήτων εκτός του πλαισίου των παραδοσιακών θέσεων εργασίας.

Πώς χρηματοδοτείται το βασικό εισόδημα;

Το βασικό εισόδημα έρχεται να αντικαταστήσει μία σειρά επιδομάτων που σχετίζονται με  τη επίτευξη του στόχου της πλήρους απασχόλησης. Για τις χώρες που θα το εφαρμόσουν, ο θεσμός του βασικού εισοδήματος, συνεπάγεται την επανεξέταση των φορολογικών και κοινωνικών τους συστημάτων και ενδεχομένως την ανάκτηση κάποιου βαθμού ελέγχου της δημιουργίας χρήματος, η οποία έχει παραχωρηθεί στις τράπεζες. Οι υπολογισμοί των οικονομολόγων που έχουν ασχοληθεί σε βάθος με το ζήτημα αυτό, δείχνουν ότι η χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι κάτι το απολύτως εφικτό.

Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε την επόμενη οικονομική κρίση για να εξετάσουμε αυτόν τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Η υλοποίησή του  μπορεί να γίνει ομαλά και άμεσα, εφόσον υπάρξει ισχυρή ευαισθητοποίηση και μαζική κοινωνική συναίνεση. Η παρούσα έκκληση κινείται ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τι έχουμε να χάσουμε;

Η παρούσα κρίση εξαφάνισε την ψευδαίσθηση της ύπαρξης αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας για όλους. Πλέον ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παύουν να αυτοκαθορίζονται με βάση το επάγγελμά τους. Το βασικό εισόδημα πιθανώς θα οδηγήσει τα άτομα σε μία διαδικασία αναζήτησης της ταυτότητάς τους, του ρόλου τους στην κοινωνία, των φιλοδοξιών τους και των αξιών που επιθυμούν να μεταδώσουν στα παιδιά τους.

Ο θεσμός του βασικού εισοδήματος έρχεται να αμφισβητήσει δημιουργικά πολλές από τις μέχρι πρότινος συνήθειές μας. Θεωρούμε ότι αυτή η αλλαγή της συνείδησης και της συμπεριφοράς μπορεί να επέλθει αβίαστα και σε πνεύμα αλληλεγγύης, ώστε να αναπτυχθεί μια νέα κουλτούρα κοινωνικής ευθύνης.

Τι κερδίζουμε;

Ο θεσμός του βασικού εισοδήματος αμφισβητεί την παραδοσιακή έννοια της εργασίας ως έμμισθη θέση απασχόλησης, η οποία  αυτομάτως προκαλεί τον αποκλεισμό των ανέργων και όλων όσων λαμβάνουν στήριξη από προνοιακά επιδόματα. Η ταύτιση της έννοιας της εργασίας με την επί πληρωμή απασχόληση επιφέρει τεράστιο κόστος στην κοινωνία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αποκλείοντας μία σειρά από παραγωγικές, μη αμειβόμενες δραστηριότητες.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι το βασικό εισόδημα θα λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα. Πιστεύουμε όμως ότι η θεσμοθέτησή του είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση εμπιστοσύνης, να εξαλειφθεί η ακραία  φτώχεια και να αμβλυνθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Ανάληψη δράσης

Την ώρα που τα μέσα ενημέρωσης κατακλύζονται από ειδήσεις για τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ζωές των ανθρώπων, θεωρούμε ότι υπάρχει ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, που θα κινητοποιήσει δημιουργικά τις δυνάμεις της κοινωνίας: το βασικό εισόδημα.

Εμείς οι υπογράφοντες αυτήν την έκκληση, ζητάμε από τους πολίτες, τα πολιτικά κόμματα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα συνδικάτα και τους εμπειρογνώμονες στη Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο να εξετάσουν άμεσα αυτή την ιδέα και να συνταχθούν μαζί μας, υπογράφοντας και συμμετέχοντας ενεργά στην προώθηση αυτής της κοινωνικής αλλαγής.

 

_____________

Σημαντική σημείωση

Αυτή η έκκληση δεν γίνεται από κανένα πολιτικό κόμμα, θρησκεία ή πολιτική ομάδα.

Οι υπογράφοντες, μέλη πολιτικών ή θρησκευτικών ομάδων, ζητούνται να αποφύγουν προσηλυτιστικές δηλώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση την δύναμης αυτής της έκκλησης.

Ο κατάλογος των υπογραφών θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την υποστήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση οποιουδήποτε άλλου σκοπού.

www.basicincome.gr

info@www.basicincome.gr