Στρατηγική 2015-2020 για το Βασικό Εισόδημα στην Ευρώπη.

Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα

είναι ένα επίδομα που πληρώνεται από μια πολιτική κοινότητα σε όλα της τα μέλη, χωρίς επιπλέον απαιτήσεις ή έλεγχο πόρων. Χορηγείται ατομικά στον καθένα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και είναι αναφαίρετο. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα εισοδήματα, αλλά, καταρχήν, ορίζεται ως αρκετό ώστε να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, περιλαμβάνοντας τα βασικά έξοδα, όπως η στέγη, η διατροφή και οι βασικές ανάγκες. Το άρθρο 25 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει: “Καθένας έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένεια του υγεία και ευημερία, και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες. 'Έχει ακόμα δικαίωμα σε ασφάλιση για την ανεργία, την αρρώστια, την αναπηρία, τη χηρεία, τη γεροντική ηλικία, όπως και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που στερείται τα μέσα της συντήρησής του, εξαιτίας περιστάσεων ανεξαρτήτων της θέλησης του”

Η αρχή

Στις 19 και 20 Μαρτίου έγινε μία πετυχημένη δημόσια διάσκεψη, στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, με θέμα “Το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα ως απάντηση στις ανισότητες στην Ευρώπη”. Το συνέδριο προσέλκυσε πάνω από 80 συμμετέχοντες από 17 χώρες. Το συνέδριο ακολούθησε μια συνάντηση της οργάνωσης “Unconditional Basic Income Europe”, όπου, μέσα στις επόμενες δύο ημέρες συμφώνησαν σε μια κοινή στρατηγική επέκτασης του Ευρωπαϊκού κινήματος για το Βασικό Εισόδημα, ώστε να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα έως το 2020.

Η οργάνωση “Unconditional Basic Income Europe”, που δημιουργήθηκε μετά την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα το 2013, γιόρτασε την ίδρυσή της πέρυσι σε μία μεγάλη διάσκεψη στις Βρυξέλλες Από τότε εργαζόμαστε για να κάνουμε την οργάνωση επίσημη και να καταγραφούμε ως Μη Κερδοσκοπική Εταιρία υπό τον Βελγικό νόμο καθώς και την εδραίωση των μελών μας. Ενδιάμεσα το κίνημα συνέχισε να μεγαλώνει μέσα από ένα δίκτυο από τοπικούς διοργανωτές σε εθνικό επίπεδο, όπου οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές μας εστιάζουν την ενέργειά τους.

Ήταν η ώρα λοιπόν να ξανασυναντηθούμε και να συζητήσουμε για το κοινό μας όραμα για την Ευρώπη και να σχεδιάσουμε μία στρατηγική για να πετύχουμε τους σκοπούς μας. Αυτός ήταν και ο λόγος της συνάντησής μας στο Μάριμπορ της Σλοβενίας τον περασμένο Μάρτιο.
.

Στόχος για το 2020: Να υπάρχει τουλάχιστον μία Ευρωπαϊκή χώρα με Βασικό Εισόδημα και μία κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική προς αυτό.

Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με την εισαγωγή ενός σχεδίου μερικού βασικού εισοδήματος, όπως περιγράφεται στην πρόταση για το Ευρωμέρισμα του επιφανούς υποστηρικτή του Βασικού Εισοδήματος, Philippe van Parijs, ή μέσω εναλλακτικών προτάσεων όπως ένα βασικό εισόδημα για παιδιά.

Όποια και αν είναι, στην διάσκεψη υπήρχε συμφωνία ότι οποιαδήποτε πρώτα βήματα δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος των σημερινών συστημάτων κοινωνικής προστασίας και να υποβαθμίσουν την κατάσταση για την πλειοψηφία και ειδικά για τους φτωχότερους. Απεναντίας, θα πρέπει να ενισχύουν τα συστήματα κοινωνικής προστασίας και να συνεισφέρουν στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσα στις χώρες και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να πετύχουμε τους στόχους μας η οργάνωση “Unconditional Basic Income Europe” θέτει 4 στρατηγικές προϋποθέσεις για το 2015:

  • Να φέρουμε το βασικό εισόδημα στο προσκήνιο στην Ευρώπη
  • Να εντατικοποιήσουμε τις δραστηριότητες της ομάδας συμφερόντων μας ώστε να πετύχουμε στήριξη από άτομα που χαράσσουν πολιτική στην Ευρώπη και να εξυπηρετήσουμε την συνεργασία μεταξύ τους.
  • Να επιβεβαιώσουμε την εφικτότητά του και τα επιχειρήματα για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα ως μία ελκυστική εναλλακτική για την Ευρώπη.
  • Επέκταση της οργάνωσης ως ένα ποικιλόμορφο λαϊκό κίνημα.

Αρκετά εγχειρήματα που συνεισφέρουν στους παραπάνω στόχους συζητήθηκαν στη συνάντηση μας στο Maribor. Είμαστε σε διαδικασία εκπόνησης ενός πιο αναλυτικού πλάνου δράσης. Τα επόμενα βήματα μας θα αποκαλυφθούν σύντομα καθώς εργαζόμαστε πάνω σε αυτά.

Το UBI-Europe στέκεται απέναντι από την λιτότητα και τις αντιδημοκρατικές συνθήκες

Το UBI-Europe γνωρίζει ότι η διαχείριση της κρίσης από την ΈΧΕ και η πολιτική λιτότητας είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα. Γι’ αυτό είμαστε μέρος των αγώνων για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια.
Αυτός είναι και ο λόγος που το UBI-Europe έχει αποφασίσει να συμμετέχει στην καμπάνια Stop-TTIP.

“Η συμφωνία TTIP αποτελεί κίνδυνο για τα κοινωνικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ πρέπει πρώτα να λύσει τα ανθρωπιστικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματά της πριν ανοίξει ακόμα περισσότερο το εμπόριό της. Δίνοντας στις πολυεθνικές το δικαίωμα να ανατρέπουν αποφάσεις των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εμποδίζουν τις προσπάθειες για να γίνει η Ευρώπη πιο δημοκρατική,” είπε ο Klaus Sambor, συνιδριτής του UBI-Europe και μέλος της Αυστριακής ATTAC.

Το UBI-Europe υποστηρίζει τις προσπάθειες βελτίωσης του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Για να πιέσουμε την Ε.Ε. να κινηθεί προς ριζοσπαστικότερες λύσεις όπως το βασικό εισόδημα, το UBI-Europe αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη για δημοκρατικότερους θεσμούς στην Ε.Ε.

Ένας από τους πυλώνες κλειδί για μία καλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι μία σημαντική βελτίωση του εργαλείου της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ECI). “Η δική μας εμπειρία οργανώνοντας ένα από τα πρώτα ECI, έδειξε ότι δεν είναι ακόμα φιλικά προς τον πολίτη και υποφέρουν από προβλήματα, ειδικά στο θέμα συλλογής δεδομένων. Αυτός είναι ο λόγους που υποστηρίζουμε πλήρως την καμπάνια για το ECI στην προσπάθειά της για την αναμόφωση του ECI. Οι προτάσεις τους είναι λογικές και απαιτούμενες ώστε η κοινωνία να μην το εγκαταλείψει. ”, είπε ο Stanislas Jourdan, πρώην συντονιστής του ECI για το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα, που συνέλλεξε 300.000 υπογραφές μέσα στο 2013.

Καλωσορίζουμε το νέο συμβούλιο

Η γενική μας συνέλευση ήταν μια καλή ευκαιρία να εκλέξουμε το νέο επίσημο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού UBI.
Συγχαρητήρια στα νέα εκλεγμένα μέλη μας:

  • Πρόεδρος: Barbara Jacobson (United Kingdom)
  • Αντιπρόεδροςr: Lena Stark (Sweden)<
  • Αντιπρόεδρος: Vahur Luhtsalu (Estonia)
  • Ταμίας: Quentin Fabri (Belgium)
  • Γραμματέας: Marlies Kunnen (Netherlands / UK)
  • Συντονιστής: Stanislas Jourdan (France)

Ακολουθείστε μας στα επόμενα βήματα!

Εάν θέλετε να ενώσουμε τις προσπάθειες μας για να κάνουμε το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα πραγματικότητα στην Ευρώπη, υπογράψτε ως υποστηρικτής εδώ και δείτε επόμενες ανακοινώσεις.
Οικονομικές συνεισφορές θα εκτιμηθούν θερμά προκειμένου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να διευκολυνθεί η διοργάνωση των επερχόμενων δράσεων μας.

Στην πραγματικότητα, αν κάθε ένας από τους 40.000 υποστηρικτές μας δωρίσει 5 ευρώ (στον Ευρωπαϊκό οργανισμό), θα είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο των δραστηριοτήτων μας για το επόμενο έτος.

Ποιοί είμαστε;

Η Ελληνική ομάδα για το Βασικό Εισόδημα δεν έχει κάποια νομική υπόσταση. Αποτελείται καθαρά από εθελοντές. Μέλη της είναι πολίτες που ασχολούνται με τα κοινά, οικονομολόγοι, ακτιβιστές. Σχεδιάζουμε αμέσως μετά την δημιουργία του Ευρωπαϊκού οργανισμού για το Βασικό Εισόδημα που θα γίνει μέσα στο 2015, να αποκτήσουμε νομική μορφή την οποία μελετάμε ώστε να είναι συμβατή με τους στόχους μας.

Πως θα έρθετε σε επαφή μαζί μας;

Μέσα από το email info@www.basicincome.gr, την ιστοσελίδα μας , στο Facebook Group και σελίδα , καθώς και στο Twitter @basic_incomegr

Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα στην Ευρώπη