Ένα όραμα για το μέλλον. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία για το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα στην Ευρώπη.

02_Athens_Summit_2014_Poster_Final_Facebook_Campaign_greek

Φέρνοντας το Βασικό Εισόδημα εκεί που το χρειαζόμαστε περισσότερο.

Με τη στήριξη ακτιβιστών από όλη την Ευρώπη, η ομάδα για το UBI Ελλάδας –  μελος της συμμαχίας για το Χωρίς Όρους Βασικό Εισόδημα Ευρώπης (UBIE) – οργανώνει μία κεντρική συνεδριακή εκδήλωση για το Βασικό Εισόδημα, την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, με τίτλο:

“Ένα όραμα για το μέλλον:Εάν όχι ΤΩΡΑ; Πότε;


Μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία για την εφαρμογή του Άνευ Όρων Βασικού Εισοδήματος στην Ευρώπη.”

Πριν από το συνέδριο, στο πνεύμα του Βασικού Εισοδήματος ‘Φαγητό για όλους- Βασικό Εισόδημα για όλους ‘,  Κοινωνικές Κουζίνες της Αθήνας θα μαγειρέψουν για συμμετέχοντες και περαστικούς.

Θα υπάρξουν εργαστήρια από τις 4μμ έως και τις 6μμ από ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων των Sarah Thorne του Basic Income UK καθώς και ερευνητών του UBI στο Social Sculpture Research Unit της Οξφόρδης, του Otto Lüdeman, από το Δίκτυο Βασικού εισοδήματος του Αμβούργου, και του Jouko Hemmi από το  BIEN Φινλανδίας και ακτιβιστή του UBI εδώ και δεκαετίες.

Στο συνέδριο που ξεκινήσει στις 6μμ, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο οικονομολόγος Guy Standing, ιδρυτής του Παγκόσμιου Δικτύου για το Βασικό Εισόδημα (BIEN) και συγγραφέας του βιβλίου “Το Πρεκαριάτο”.

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Φίλιππος Δραγούμης, συγγραφέας – Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων και ο Karl Widerquist, πρόεδρος του BIEN.

Θα συμμετέχουν ο Μάνος Ματσαγγάνης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και εκπρόσωποι από το Βασικό Εισόδημα Ελλάδας. Επίσης θα συμμετέχει o Stanislas Jourdan, ακτιβιστής και μέλος της Γαλλικής Ομάδας για το Βασικό Εισόδημα, εκπρόσωπος τον Ισπανών Podemos, o Νίκος Χρυσόγελος από το κόμμα  Πρασίνων και ο Bernard Kundig, μέλος του Βασικού Εισοδήματος Ελβετίας, όπου έχει οργανωθεί δημοψήφισμα μέσα στο 2016, παρά την αρνητική στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο θέμα.

Η Ελληνική ομάδα για το Βασικό Εισόδημα ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2013 για την συλλογή υπογραφών για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία πολιτών για το Βασικό Εισόδημα και παραμένει αφοσιωμένη στην προώθηση του Βασικού Εισοδήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε να συμμετέχετε στην εκδήλωση που διοργανώνει το UBIE (Βασικό Εισόδημα Χωρίς Όρους στην Ευρώπη) σε μία μέρα συζήτησης, παραγωγής ιδεών και σχεδιασμού για το μέλλον της χειραφέτησης στην Ευρώπη και παραπέρα, την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, στο πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, στην Αθήνα.

Ένα όραμα για το μέλλον:

Εάν όχι ΤΩΡΑ; Πότε;

Μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία για την εφαρμογή του Άνευ Όρων Βασικού Εισοδήματος στην Ευρώπη.

UBIE Conference

Αθήνα, 26-28 Σεπτεμβρίου 2014

Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης

 

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην εκδήλωση που διοργανώνει το UBIE (Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα στην Ευρώπη), σε μία μέρα συζήτησης, παραγωγής ιδεών και σχεδιασμού του μέλλοντος για το Βασικό Εισόδημα και την προσπάθεια υλοποίησής του σε πανευρωπαϊκό επίπεδo.

Το UBIE είναι ένα δίκτυο απο οργανισμούς και άτομα που έχουν διαφορετική κουλτούρα, μιλούν διαφορετικές γλώσσες, αλλά πιστεύουν απο κοινού ό,τι το Βασικό Εισόδημα είναι μια βιώσιμη μακροχρόνια λύση για την ευημερία των κοινωνιών μας.

Γι’αυτό εργαζόμαστε μαζί για να προωθήσουμε την ιδέα του Άνευ όρων Βασικού Εισοδήματος μέχρι να πετύχουμε την εφαρμογή του σε όλη την Ευρώπη, και την αναγνώριση του ως ένα Παγκόσμιο Ανθρώπινο Δικαίωμα.

Το UBIE συνδέει ακτιβιστές από 25 Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Γιατί αυτή η εκδήλωση στην Αθήνα;

To Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα.

Κάποιοι το μπερδεύουν με το Βασικό Μισθό ή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Άνευ όρων Βασικό Εισόδημα δεν έχει καμμιά σχέση με τα παραπάνω.

Είναι το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ελευθερία της επιλογής, την ασφάλεια και τη δυνατότητα κάλυψης βασικών αναγκών του. Το Άνευ όρων Βασικό εισόδημα μπορεί να είναι ένα όπλο ενάντια στη φτώχεια, στη δουλεία και σε οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής ανισότητας.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε μια χώρα που η εργασία με 400 ευρώ το μήνα φαντάζει ευλογία, το βασικό εισόδημα δεν ακουγεται σαν προτεραιότητα.

Όμως εάν δεν είναι ΤΩΡΑ η κατάλληλη στιγμή, τότε πότε είναι;

Μέσα σε ένα περιβάλλον λιτότητας, ανεργίας, φτώχειας, ολοένα διευρυνόμενων ανισοτήτων στον πλούτο, την εκπαίδευση και την πρόσβαση στην απασχόληση με νόημα, σε ένα περιβάλλον με έλλειψη δημοκρατίας – είναι μέσα σε αυτό το περιβαλλον, όπου κόκκινα λαμπάκια έχουν ανάψει σε ολόκληρη την Ευρώπη και δικαιώματα έχουν καταπατηθεί, που το Βασικό Εισόδημα είναι πιο αναγκαίο και σημαντικό απο ποτέ.

 

 

Πρόγραμμα

 

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ

12.00- 14.00 Προετοιμασία Φαγητού, Καλλιτεχνικά δρώμενα & Δράσεις προώθησης του Βασικού Εισοδήματος.

Μέρος Συνάντησης: Παρκάκι στο Θησείο (δίπλα στο σταθμό )

14:00 – 15:30 Φαγητό για όλους – Βασικό Εισόδημα για όλους. Τρώμε παρέα με τις Κοινωνικές και Συλλογικές Κουζίνες της Αθήνας

  • Κοινωνική Κουζίνα ‘Ο Άλλος Άνθρωπος’

  • Κοινωνικό Εστιατόριο Red Kitchen

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Χώρος Διεξαγωγής:

Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης

 

16.00-17.00 Otto Lüdemann, place: Section A

Παρουσίαση του project “Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα στην Ευρώπη – Προώθηση της Κοινωνίας των Πολιτών”

(πρόγραμμα της Ε.Ε, “Ευρώπη για τους Πολίτες”)

16.00-17.00 Jouko Hemmi, place: Section B

Άνευ όρων Βασικό Εισόδημα, η πορεία προς μια νέα εποχή της ανθρωπότητας – συμβουλές στους νομοθέτες από έναν έμπειρο ειδικό.

Ο Jouko εξισώνει το Άνευ όρων Βασικό Εισόδημα με τα συνταγματικά δικαιώματα και εξετάζει τη δυνατότητα το Βασικό εισόδημα να είναι η θεραπεία των κοινωνικών δεινών και του αποκλεισμού.

17.00-17.45 Faridah Zwanikken, place: Section A

Ανθρώπινο δικαίωμα! Αγωνιζόμαστε για την ύπαρξη του εαυτού μας!

Η ομάδα ονομάζεται: Έρευνα Δράσης. Λαμβάνοντας μέρος σε μια διεπιστημονική ομάδα, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα αναλάβουμε  την κοινωνική πρόκληση να αγωνιστουμε για τα δικαιώματα και τον εαυτό μας.

17.00- 17.45 Sarah Thorne και Clayton Lavallin, place: Section B

Ας φανταστούμε το Βασικό Εισόδημα!

Το εργαστήριο θα διερευνήσει ορισμένες από τις βασικές αρχές πίσω από την ιδέα του Άνευ Όρων Βασικού Εισοδήματος μέσα από την φαντασία και την αντανάκλαση.

 

17:45 – 18:15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συντονιστής: Φίλιππος Δραγούμης (Συγγραφέας, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων και Μέλος Ελληνικής Ομάδας για το UBI)

18.15  Λίγα λόγια από την Ελληνική Ομάδα του Βασικού Εισοδήματος

Βασίλης Περαντζάκης

18.20 Σύνδεση μέσω Skype με τον Μάνο Ματσαγγάνη

Γιατί υποστηρίζει το Βασικό Εισόδημα; Γιατί το Βασικό Εισόδημα είναι σημαντικό για την Ελληνική κοινωνία;

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του BIEN.

18:30 – 19:00 Guy Standing: Η Κρίση, το Πρεκαριάτο και το Βασικό Εισόδημα.

 

Οικονομολόγος και Βρετανός καθηγητης  Μελετών Ανάπτυξης στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Είναι, επίσης, συν-ιδρυτής του ΒΙΕΝ (Basic Income Earth Network).

Έχει ασχολήθει ευρέως και έχει γράψει άρθρα για τομείς της οικονομίας,  της εργασίας, της ανεργίας, για πολιτικές διαρθρωτικής προσαρμογής και πολιτικές κοινωνικής προστασίας.

Η πρόσφατη δουλειά του έχει επικεντρωθεί στην αναδυόμενη τάξη του Πρεκαριάτου (της επισφαλούς τάξης) και την ανάγκη να κινηθούμε προς τo Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα και τη διαβουλευτική δημοκρατία.

19:00 – 20:00 Πάνελ Ομιλητών

Συντονιστής: Karl Widerquist

Ο Karl Widerquist είναι συνεργαζόμενος καθηγητής στο Georgetown University School of Foreign Service in Qatar. Κατέχει Ph.D. στην πολιτική Θεωρία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Ph.D. στα Οικονομικά από το City University της Νέας Υόρκης.

Είναι συγγραφέας Οικονομικών για Κοινωνικούς Λειτουργούς και συντάκτης άρθρων περί της Ηθικής και των Οικονομικών του Εγγυημένου Βασικού Εισοδήματος. Έχει συμβάλει μέ άρθρα του σε περιοδικά Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών.

 

Παρουσιάσεις:

-Bernard Kundig, μέλος της Ελβετικής Πρωτοβουλίας για το Βασικό Εισόδημα

Η περίπτωση της Ελβετίας

-Guy Standing

Πιλοτικές εφαρμογές του Βασικού Εισοδήματος και αποτελέσματα

-Stanislas Jourdan, Ακτιβιστής και μέλος της Γαλλικής Πρωτοβουλίας για το Βασικό Εισόδημα

Το Ευρωπαϊκό Μέρισμα και η χρηματοδότηση του Βασικού Εισοδήματος

Σύνδεση skype με τον Lluís Torrens, Οικονομολόγος και συνεργάτης των Ισπανών Podemos

Για ποιους λόγους υποστηρίζουν το Βασικό Εισόδημα;

-Νίκος Χρυσόγελος, Πολιτικός, Ευρωβουλευτής και μέλος των Πράσινων

Γιατί οι Πράσινοι υποστηρίζουν το Βασικό Εισόδημα;

-Βασίλης Περαντζάκης, μέλος των Ελλήνων Πειρατών και της Ελληνικής Ομάδας του Βασικού Εισοδήματος

Γιατι οι Πειρατές υποστηρίζουν το Βασικό Εισόδημα;

20:00 – 21:00 Ερωτήσεις κοινού & απαντήσεις

Συντονίστρια: Χριστίνα Παπαδοπούλου (UBIE Ελληνική Ομάδα)


Για να εγγραφείτε στην εκδήλωση, στείλτε μας ένα e-mail με το όνομα σας και το θέμα “UBIE Athens Registration” στο info@www.basicincome.gr

Η Ελληνική ομάδα του Βασικού Εισοδήματος

www.basicincome.gr

info@www.basicincome.gr