Δελτίο τύπου για την ολοκλήρωση της Πρωτοβουλίας

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

285,042 Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν η ΕΕ να συζητήσει το Βασικό Εισόδημα
 

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI)1 για ένα Βασικό Εισόδημα Χωρίς Όρους (UBI)2 τελείωσε και επισήμως την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου στις 11:59μμ, αφού συνέλεξε τουλάχιστον3 285,042 δηλώσεις στήριξης από Ευρωπαίους πολίτες σε 28 χώρες. Δεν πέτυχε, όμως, να συλλέξει το ένα εκατομμύριο υπογραφές που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) για να συζητηθεί το UBI ως μία νέα μορφή κοινωνικής πρόνοιας.

“Θέλουμε να ευχαριστήσουμε κάθε υποστηρικτή που υπέγραψε ή διέδωσε την πρωτοβουλία μας,” δήλωσε ο Klaus Sambor (Αυστρία), γενικός διοργανωτής της επιτροπής που συντόνισε την πρωτοβουλία σε 28 Ευρωπαϊκές χώρες.

Απότομη αύξηση υπογραφών την τελευταία στιγμή

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεγάλη αύξηση της υποστήριξης (δείτε συνημμένο γραφικό). Μόνο στην Βουλγαρία συνελέγησαν 30.000 υπογραφές τις τελευταίες 5 ημέρες, χάρη σε μία εντυπωσιακή προώθηση από το ηγετικό συνδικάτο εμπορίου της Βουλγαρίας, το CITUB. “Η περίπτωση της Βουλγαρίας αντικατοπτρίζει την γενική αύξηση του ενδιαφέροντος για το βασικό εισόδημα που οδήγησε σε κάλυψη από μεγάλα Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης,” δήλωσε ο Martin Jordo (υπεύθυνος τύπου, Σουηδία). Η Le Monde, το BBC, η El Mundo, η Huffington Post, το Al-Jazeera, το RT’s Keiser Report, η Πορτογαλική και η Βουλγαρική τηλεόραση έκαναν ρεπορτάζ σχετικά με το χωρίς όρους βασικό εισόδημα και την σχετική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Αν και δεν επιτεύχθηκε ο επίσημος στόχος, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οι υποστηρικτές ενός δικαιότερου και απλούστερου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι ευχαριστημένοι. Έξι χώρες – Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Βέλγιο, Ολλανδία και Εσθονία – έφτασαν το όριο των υπογραφών και μία, η Ουγγαρία, έφτασε πολύ κοντά. “Αυτό το  ECI ήταν μόνο η αρχή ενός Ευρωπαϊκού κινήματος προς ένα πανευρωπαϊκό βασικό εισόδημα,” δήλωσε ο Klaus Sambor. Νέες ομάδες δημιουργήθηκαν σε πολλές χώρες για να στηρίξουν την καμπάνια και τα υπάρχοντα δίκτυα για το UBI ενισχύθηκαν από αυτό.

“Η δυναμική που δημιουργήθηκε το 2013 θα συνεχίσει και στο 2014 να προωθεί το χωρίς όρους βασικό εισόδημα,” επιβεβαίωσε ο Stanislas Jourdan, οργανωτής της καμπάνιας ECI στην Γαλλία. Ένα νέο, πανευρωπαϊκό δίκτυο έχει δημιουργηθεί για να κυνηγήσει τον ίδιο στόχο – να προωθήσει την πρακτικότητα και τα οφέλη της εφαρμογής ενός Πανευρωπαϊκού UBI.

Η διαδικασία του ECI είναι προς το παρόν ‘δυσκίνητη’

Οι διοργανωτές δεν προτίθενται να ξεκινήσουν άλλο ένα ECI μέσα το 2014. “Οι κανόνες που ισχύουν είναι πολύ δυσκίνητοι για ομάδες βάσης σαν τις δικές μας,” εξηγεί ο Stanislas Jourdan. Οι διοργανωτές σημείωσαν ότι έχασαν δύο μήνες λόγο προβλημάτων με την υλοποίηση του επιγραμμικού συστήματος συλλογής υπογραφών, αποτέλεσμα των πολύπλοκων κανόνων για ECI. Η αίτηση για επιμήκυνση της πρωτοβουλίας, δεν έγινε δεκτή από την ΕΕ, αν και αντίστοιχες επιμηκύνσεις είχαν επιτραπεί για άλλες πρωτοβουλίες στο παρελθόν.

“Μπορεί να σκεφτούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά το ECI στο μέλλον, αν απλοποιηθούν οι κανόνες και επιτρέπουν καλύτερη προετοιμασία της ημέρας εκκίνησης συλλογής υπογραφών” είπε ο Jourdan. Ανέφερε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την αναδιαμόρφωση της διαδικασίας του ECI μέχρι το 2015.

Σχεδιασμοί για το μέλλον

Για να δείξουν την δημοτικότητα τις ιδέας του βασικού εισοδήματος και για να δείξουν τις αδυναμίες του συστήματος συλλογής υπογραφών του ECI, οι διοργανωτές ξεκίνησαν μία διαδικτυακή αίτηση σε συνεργασία με το Avaaz.org, την κορυφαία ιστοσελίδα πολιτικών αιτήσεων στον κόσμο. Μπορείτε να την βρείτε στην διεύθυνση:
http://www.avaaz.org/our_chance_to_end_poverty_PR.

"Θέλουμε να δουλέψουμε με τους κανόνες του ECI, που υποτίθεται επιτρέπει 12 μήνες στους διοργανωτές να συλλέξουν τις υπογραφές,” εξήγησε ο Koen van Haalen (συντονιστής συλλογής υπογραφών, Ολλανδία). “Τα συνδυαστικά αποτελέσματα θα παραδοθούν σε αρχές της Ε.Ε. καθώς και σε πολιτικούς για να στηρίξουμε τον ισχυρισμό μας ότι αναδύεται ευρεία υποστήριξη για το UBI.” Οι διοργανωτές επίσης ερευνούν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τις υπογραφές που έχουν συλλεχθεί κατά την διάρκεια του ECI για μία αίτηση προς την Ευρωβουλή.

Οι διοργανωτές αυτού του ECI θα ξεκινήσουν μία νέα Ευρωπαϊκή καμπάνια πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Επίσης είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν εθνικές καμπάνιες και σε αρκετές χώρες, ταυτόχρονα..

Περισσότερες δράσεις θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας: www.basicincome.gr και την σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/basicincomegr.

Το υλικό και οι εικόνες που είναι διαθέσιμες σε αυτές τις σελίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα.
Επικοινωνία:
info@www.basicincome.gr

 

Επεξηγηματικές σημειώσεις::

1) Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών θεσμοθετήθηκε από την συνθήκη της Λισαβόνας ως ένας τρόπος να δοθεί φωνή στους απλούς πολίτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάθε μία, πρέπει να συλλέξει ένα εκατομμύριο υπογραφές με επιβεβαιωμένα ονόματα, διευθύνσεις και, ανάλογα με την χώρα, ημερομηνίες γέννησης και αριθμούς ταυτότητας, με τουλάχιστον 7 χώρες να συμμετέχουν με ένα ποσοστό  στις υπογραφές, ορισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά την αίτηση στην ΕΕ για την εκκίνηση ενός ECI, η ημερομηνία έναρξης τίθεται την ημέρα της έγκρισης του ECI από την ΕΕ, άσχετα αν το πολύπλοκο σύστημα συλλογής υπογραφών είναι έτοιμο ή έχει εγκριθεί από την ΕΕ και τις αρμόδιες  αρχές κάθε χώρας. Ούτε οι αιτήσεις σε χαρτί δεν ήταν έτοιμες πριν το επιγραμμικό σύστημα ξεκινήσει. Στην περίπτωση του ECI για το Βασικό Εισόδημα Χωρίς Όρους, η διαδικασία αυτή πήρε δύο μήνες μετά την επίσημη ημερομηνία έναρξης.

2) Το Βασικό Εισόδημα Χωρίς Όρους (UBI) είναι μία επαναλαμβανόμενη, καθολική πληρωμή, ως ατομικό δικαίωμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις όπως ύψος εισοδήματος ή εργασιακή κατάσταση ή οποιαδήποτε παροχή άλλης υπηρεσίας ως αντάλλαγμα. Είναι επίσης αρκετά υψηλό ώστε να επιτρέπει την συμμετοχή στην κοινωνία με αξιοπρέπεια. Οι υποστηρικτές του συχνά τονίζουν την απλότητα, την έλλειψη του κοινωνικού στίγματος και την μεγαλύτερη  εισοδηματική ισότητα, ως θετικά του UBI. Αρκετές πιλοτικές μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι το UBI, όπου έχει δοκιμαστεί, φέρνει μεγαλύτερα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, καλύτερη σίτιση και καλύτερη κατάσταση υγείας, αυξάνει την συμμετοχή στην παιδεία και στην κοινότητα.

3) Η επιβεβαίωση και η παραβολή των υπογραφών που συλλέχθηκαν επιγραμμικά ή σε χαρτί δεν θα έχει τελειώσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

 

finalGraph